Hoe haal je meer uit je Spaargeld?
Financiële planning saai?
Voor veel mensen is financiële planning een saai onderwerp. Het uitgeven van geld is immers veel leuker en gaat gepaard met een gevoel van welbehagen. Het shoppen voor een huis, auto, kleding, elektronica of vakantie is vele malen leuker dan door de cijfers te lopen en uitrekenen waar je op financieel opzicht staat. Het gevoel van welbehagen dat men krijgt van het uitgeven van geld, geldt voor velen als een terechte compensatie voor al dat werk dat men moet verrichten als werknemer. In sommige gevallen gaat het zo ver dat het de negatieve aspecten van een baan weg moet nemen. Of eenvoudigweg ter compensatie voor de uren waarin je niet zelf mag bepalen hoe jij je tijd besteed.
Werk of zelf bepalen wanneer je stopt?
Heb jij wel eens op een maandag naar je werk niet gedacht, had ik maar de loterij gewonnen? Of met jaloezie denken aan anderen die zelf kunnen bepalen wanneer zij werken? Vaak blijft dat gevoel niet al te lang hangen, vooral afhankelijk hoe leuk je baan is, maar toch. Hoe zou het zijn wanneer jij je financiële toekomst dusdanig kan inrichten dat jij kan besluiten wanneer je zal stoppen met werken? En niet moet doorwerken tot je pensioen? Hoe zou het zijn wanneer je dat droomhuis kan kopen? Of die droomreis gewoon kan boeken? Financiële planning helpt je om meer uit je geld te halen. Het zal je helpen om sneller je doelen te bereiken. En wanneer jij jezelf ertoe zet, zou het zomaar eens kunnen zijn, dat je het ook nog eens leuk gaat vinden. Vooral wanneer je merkt dat er vooruitgang in zit.
Je eerste stap:
De eerste stap in een gezonde persoonlijke economie is om je inkomsten en uitgaven in balans te hebben. Zorg ervoor dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Wanneer je dat hebt bereikt, is de volgende stap om geld opzij te zetten. Ook al moet je met een klein bedrag beginnen. Het is beter om ergens te beginnen, hoe klein dat ook is. Zelfs wanneer je met een klein bedrag moet beginnen is het de moeite waard, want het kan je in een routine brengen waarbij je zelf zal zien dat het langzaam maar zeker verder groeit. Het kan je zelfs motiveren om meer en meer opzij te kunnen leggen.
De verleidingen:
We leven in een consumptiemaatschappij en we komen voldoende verleidingen tegen om geld uit te geven. Het is dus belangrijk om niet direct toe te geven en die verleidingen te kunnen weerstaan, totdat de uitgave geen grote impact op je financiën heeft. Het lenen van geld om iets te kunnen kopen, zet je financieel alleen verder achteruit. Het kopen van spullen met een lening betekent dat je veel meer betaalt, soms zelfs nog aan het afbetalen bent voor iets dat allang in waarde achteruit is gegaan. Uitzondering is het kopen van een huis, waar je vaak wel een hypotheek voor nodig hebt. In veel gevallen zal een huis een goede investering zijn en een bijdrage leveren aan financiële onafhankelijkheid.
De verdere groei:
Vanaf het moment dat je spaargeld begint te groeien tot een aanzienlijk bedrag wordt het ook belangrijk om te kijken hoe je het nog sneller kan laten groeien. Albert Einstein benoemde compounding het achtste wonder van de wereld. Compounding is al een sneeuwbal die een berg afrolt: Die wordt steeds groter en groter zolang die kan blijven doorrollen. Hetzelfde kun je bereiken met je geld. Laat het groeien en het groeit steeds sneller en sneller.
De weg naar financiële onafhankelijkheid:
De conclusie is dan ook dat we zelf de controle over onze financiële toekomst moeten nemen. Ervoor zorgen dat je het geld dat binnenkomt zoveel mogelijk laat groeien, is een essentieel onderdeel naar financiële onafhankelijkheid. In het artikel over de rente op spaargeld kun je lezen dat simpelweg geld op een spaarrekening zetten, geen oplossing is. Dus zijn de opties?
Een nog snellere groei:
Hoe kun je geld veel sneller laten groeien, zelfs rond de 30%? Kun jij je voorstellen dat jij je toekomst zonder financiële zorgen tegemoet kan treden? Neem nu actie. Stippel je traject uit richting jouw financiële onafhankelijkheid. Lees over de cursussen van BrainAdvantage waar jij kan leren hoe je met handelen op de beurs geld kan verdienen. En leer je ook hoe jij je risico kan indammen. Je kan je inschrijven voor een tweedaagse cursus live, maar ook een onlinecursus volgen. Leer in je eigen omgeving, zonder afgeleid te worden door anderen. Leer in je eigen tempo en je kan altijd terugspoelen om een stuk nog een keer te bekijken. Wil jij de eerste stappen zetten om te leren beleggen? Lees dan eerst het gratis E-Book met daarin de 10 Gouden Tips. Daar krijg je de 10 belangrijkste tips over hoe je een goede start maakt met leren beleggen.