Hoe groot is jouw pensioengat?
-
Pensioenen zullen nooit meer zijn zoals ze waren.
-
Voor veel jonge mensen ver van mijn bed show.
-
Grote veranderingen vinden al plaats.
-
Hogere pensioenleeftijd.
-
En lagere uitkeringen.
Pensioenen zijn misschien wel het saaiste onderwerp om over te praten en over te schrijven. Je kent het misschien wel, grijze mannen in grijze pakken met grijze haren die je enthousiast proberen te maken voor grijze pensioenplannen. Maar jouw hoofd staat er helemaal nog niet naar en het is ook nog zo ver weg. Toch heeft het wel zin om erover na te denken. Wanneer je een pensioen nodig hebt, is het namelijk wel fijn dat het je wat oplevert. De wereld van de pensioenen gaat heel erg veranderen.
Waarom een pensioen?
De pensioenen zoals we die vandaag de dag kennen, stammen uit de vorige eeuw. Het idee was om mensen, die hun hele leven een bijdrage hadden geleverd in de vorm van werk, een stuk sociale zekerheid te geven. En dan met name een stuk zekerheid in een fase van hun leven waarin die mensen fysiek niet meer in staat zouden zijn om inkomsten uit werk te kunnen realiseren. Vrijwel alle landen in de wereld hebben enige vorm van een pensioenvoorziening voor hun bevolking. De meeste pensioenpotten worden gevuld gedurende de periode dat de bevolking werkt en belasting betaalt. Er zijn verschillende type pensioenen: De staatfondsen aan de ene kant. En de volledige privé fondsen aan de andere kant. Veel bedrijven bieden een vorm van pensioen als secundaire arbeidsvoorwaarden.
Onder druk
Over het algemeen draaien de meeste systemen met als uitgangspunt dat er meer werkende en dus betalende mensen zijn, dan gepensioneerden. En daar zit dus het grote probleem waar veel regeringen erg mee worstelen. Wat is er aan de hand? De vergrijzing betekent dat er meer mensen zijn die een pensioen krijgen, terwijl er minder betalende werkenden zijn. Daarbij komt ook nog eens dat aan de andere kant de gepensioneerden ook nog eens langer leven. Dus langer geld uit het pensioenfonds zullen ontvangen. Het is natuurlijk geweldig dat we langer leven en langer kunnen genieten van een pensioen. Maar hoe gaat dat gefinancierd worden? Het is dus ook niet moeilijk voor te stellen dat het hele systeem op twee manieren flink onder druk staat.
Nog hogere pensioenleeftijd?
Het tekort bij de pensioenfondsen zorgt in veel landen al voor grote problemen. Regeringen anticiperen op deze problemen door de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Dit zorgt weer voor weerstand onder de bevolking. Toen de meeste pensioenwetgevingen in het leven werden geroepen, lag de gemiddelde levensverwachting rond de 70. De leeftijd waarmee men met pensioen ging, was 65 jaar. Dat betekende dus dat een pensioenfonds vijf jaar lang voor een uitkering moest zorgen. Vandaag de dag is de levensverwachting sterk gestegen. Tachtigers en zelfs negentigers zijn geen grote uitzondering meer. Een pensioen van 20 jaar is dus geen uitzondering meer.
En ook nog lagere uitkeringen?
Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd werd als eerste oplossing van het pensioen probleem aangedragen. Zoals al eerder vermeld, zorgde het voor veel weerstand. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat zelfs het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd slechts een klein stukje van de oplossing is voor het tekort bij de fondsen. Dus welke andere mogelijkheden zijn er nog? Lag het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd al erg gevoelig en gaf veel weerstand, de enige andere oplossing is nog veel ingrijpender.
Wat zijn de opties?
Want het lijkt er sterk op dat, om voldoende geld te hebben, pensioenfondsen de uitkeringen zullen moeten gaan verlagen. Dit zijn berichten die steeds vaker in de kranten verschijnen. De Volkskrant schrijft in een artikel op 20 augustus 2018 over dat de lage rente een hap uit het verwacht pensioen neemt. Een pensioenuitkering is al veel lager dan het laatst verdiende salaris. Dus wanneer die uitkering nog verder verlaagd wordt, kan dit betekenen dat mensen financieel in de knel komen te zitten.
Tikkende tijdbom
Dit is een tikkende tijdbom die steeds sneller zal gaan tikken. De druk op pensioenen zal alleen maar toenemen. Het is natuurlijk mogelijk om pensioenvoorzieningen aan te laten vullen en je bij te verzekeren. Maar je kunt ook wat anders gaan doen. Je kunt ervoor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van instanties of verzekeringen. Vooral wanneer je kunt sparen, creëer je een financiële buffer. Maar er is nog meer! Je kunt zoeken naar manieren om nog veel meer uit je spaargeld te gaan halen.
Controle nemen
Je kunt je eigen financiële toekomst zelf vormgeven door op tijd de regie over je financiën te nemen. En niet alleen er voor zorgen dat er voldoende geld binnenkomt. Maar er ook voor gaan zorgen dat dat geld zoveel mogelijk in waarde toe neemt. Dit is een essentieel onderdeel naar financiële onafhankelijkheid. In het artikel over de rente op spaargeld kun je lezen dat simpelweg geld op een spaarrekening zetten geen oplossing is. Dus wat zijn de opties? Stel dat je kan leren hoe de waarde van je geld veel sneller kan laten groeien? En zelfs rond de 30% per jaar kunt halen? Kun jij je voorstellen dat jij je toekomst zonder financiële zorgen tegemoet kan treden?
Neem nu actie
Stippel je traject uit richting jouw financiële onafhankelijkheid. Download nu het boek met de 10 GOUDEN TIPS! Lees over hoe je kunt begingen met beleggen. En wat heb je nodig om succesvol te zijn met het beleggen.