-
Bitcoin prijs fluctueert sterk
-
Veel mensen hebben geld verloren
-
Financiële wereld erg sceptisch
-
Technische analyse kan helpen verliezen te beperken
Bitcoin in het nieuws
Bitcoin is recentelijk voorpaginanieuws geweest. Eerst in de laatste maanden van 2017. Toen steeg de prijs van bitcoin snel naar een ongekende hoogte van bijna $20.000. In de afgelopen paar weken daalde de prijs bijna net zo spectaculair naar ‘slechts’ $7.000. Die daling was ook meteen de reden dat veel mensen geld hebben verloren met het investeren in bitcoins. Hadden die mensen gewoon pech of was dit te voorkomen?
Bitcoin bestaat al sinds 2009 en is de, eerste, populairste en bekendste van alle cryptomunten. Er zijn nu 1,384 verschillende cryptomunten beschikbaar. Er komen bijna elke maand nieuwe bij. In 2018 alleen al drie nieuwe. Er zijn dan ook steeds meer mensen die eraan denken om in bitcoin of een andere cryptomunt te investeren. Maar kun je met bijvoorbeeld bitcoin nog wel wat verdienen?
Kortgezegd, ja. En om iets meer precies te zijn, hangt het ervan af bij welke prijs je instapt. Om even bij bitcoin te blijven, in januari 2017 brak de prijs voor het eerst door de $1.000 heen. Binnen een week viel de prijs terug naar $700. Sinds die tijd stijgt de prijs verder en verder tot een hoogtepunt op 17 december 2017 met een prijs die net onder de $20.000 blijft. Een absolute spectaculaire groei! Dat was ook voor veel mensen een reden om bitcoin te kopen en een graantje van die groei mee te pikken. Helaas voor de mensen die in december bitcoin kochten, zakte de prijs vanaf 17 december flink naar beneden. Waar kwam die enorme stijging in prijs vandaan?
Bitcoin op de futures markt
Die enorme groei gedurende november en december vorig jaar, kwam mede door het bericht dat bitcoin futures vanaf 19 december 2017 op de Chicago Mercantile Exchange verhandeld worden. Frappant is dat juist vanaf die datum de prijs de Bitcoin/USD prijs gezakt is naar $7.000 in het begin van februari. Op dit moment is trouwens de prijs weer gestegen naar net over $11.000.
Veel mensen die gedurende de stijging in December kochten, hebben geld verloren. Hierdoor hebben een aantal van hen direct genoeg van het handelen op de beurs. De motivatie om in te stappen varieerde van erover te horen op een verjaardagsfeest of te lezen hoe een aantal steenrijk werden met het kopen van bitcoin en vooral niet buiten de boot wilden vallen. Waren ze naïef of hadden ze gewoon pech?
Technische analyse
Ten eerste is het niet verstandig om zomaar iets op de financiële markt te kopen, zonder enige technische analyse te doen. Technische analyse betekent het analyseren van de grafieken om te zien waar de punten zijn waar de prijs hoog of laag is. Mensen die blind kochten, namen het risico om voor een topprijs te kopen. Zij moeten geduld hebben voor hun investering weer iets van de waarde terug heeft gekregen of om iets te kunnen verdienen. En het is natuurlijk maar de vraag of die hoge prijs nog gehaald gaat worden en wanneer dat gaat gebeuren. Wanneer ze technische analyse hadden gebruikt, hadden ze gezien dat in het tweede gedeelte van december de prijs op een dusdanig niveau stond, dat de kans groot was dat de rek uit de groei was.
Indicatoren
Indicatoren gaven al aan dat er een einde kwam aan de snelle stijging. Technische analyse is iets dat je kunt leren. Wanneer je dat hebt geleerd, kun je met een grotere precisie op de markt handelen. En door het gebruiken van een strategie, leer je je risico te beperken. De prijsbewegingen van bitcoin betekenen ook dat er niveaus van support en resistance aan het ontstaan zijn. Het gebruiken van indicatoren helpt je om die te kunnen identificeren en waar mogelijk keerpunten in de prijs zijn.
Waarschuwingen over bitcoin
Ten tweede zijn er meerdere gerenommeerde mensen in de financiële sector die waarschuwen om niet te investeren in bitcoin. Sir Howard Davies, voorzitter van de Royal Bank of Scotland, vergeleek bitcoin met Dante’s Inferno. Een andere bankier gaf aan dat het grote verschil tussen reguliere valuta en cryptomunten is dat de waarde van valuta onderbouwd wordt door de economie, de GDP, infrastructuur en dergelijke van een land. ’s Werelds meest bekende investeerder, Warren Buffet waarschuwt ook tegen het investeren in cryptomunten. Waarom zijn al deze experts zo tegen deze nieuwe geldvorm?
Waarde en perceptie
Zij hebben wel een punt. De waarde van alles op de financiële markten worden bepaald door vraag en aanbod. Echter, de perceptie van hoe hoog die waarde zou moeten zijn, speelt een grote rol in de minds van traders in de verschillende markten. De waarde van bitcoin en andere cryptomunten, zijn zelfs in grotere mate gebaseerd op de perceptie van de minds van traders. De waarde van cryptomunten is vager en moeilijker te definiëren dan wat dan ook op de financiële markten. En omdat die waarde niet onderbouwd wordt door iets substantieels, betekent ook dat prijzen enorm kunnen fluctueren. Dat brengt het risico weer met zich mee om net op het verkeerde moment, dus de verkeerde prijs in te stappen.
Regels en regelgeving
Natuurlijk hebben deze bankiers gevestigde belangen waarom ze misschien niet echt open staan voor het succes van cryptomunten en de belangrijkheid zelf temperen. Het grootste risico voor alle cryptomunten is wanneer regeringen het gebruik aan banden gaan leggen. Elke vorm van regulering of beperking kan de waarde van munten sterk beïnvloeden. Pas wanneer er meer duidelijkheid is over regelgeving van cryptomunten, niet alleen door regeringen, maar ook door de financiële sector, zullen cryptomunten in een rustiger vaarwater komen en beter voorspelbaar worden. Hoewel dat juist weer voor een aantal de dromen van snel rijk worden zal verstoren.
Andere mogelijkheden
Er zijn andere manieren om je geld te laten groeien. De aandelenmarkt in de VS is over de afgelopen vijf jaar met 18% per jaar gegroeid. Ja, dat is veel minder dan de groei van bitcoins. Maar het investeren in bitcoin brengt ook een aantal nog niet overzichtelijke risico’s met zich mee, die veel verder gaan dan de krachten van vraag en aanbod. Laat je dus niet van de wijs brengen. En wanneer je toch in bitcoin wilt investeren, zorg ervoor dat je over voldoende kennis van technische analyse beschikt. Het investeren in een goede cursus kan je veel geld besparen. Je kan alles over technische analyse en het gebruik van verschillende hoofdindicatoren leren door naar de website van BrainAdvantage te gaan. Daar kun je het gratis Ebook downloaden met daarin de 10 GOUDEN Tips voor een Zorgeloze Toekomst!.