2019 een geweldig jaar!
Als tradingsjaar was 2019 een geweldig jaar. Het leek er even op dat de daling die in december 2018 plaatsvond, verder door zou zetten. Een dergelijke daling biedt twee mogelijkheden. De zogenaamde swing traders hebben een strategie waarmee ze geld verdienen met een aandeel dat in prijs daalt. Een prijsdaling betekent ook dat de prijzen van aandelen goedkoper worden. Dat biedt weer mogelijkheden voor veel traders die winst willen maken wanneer de prijs weer gaat stijgen.
Gebruik maken van een daling
December 2018 was zo een moment. De markt daalde sterk in aanloop naar kerst. Op tweede kerstdag kwamen de eerste tekenen dat het einde van die sterke daling in zicht was. De laatste dagen van 2018 was er weer een redelijke stijging. Het jaar 2019 begon met een aarzeling. Een soort splitsing, gaat de markt verder naar beneden of zet de stijging door? De terugval op 3 januari was er een moment van stagnatie, voor de markt duidelijk een richting koos. Voor veel traders was de grote vraag of de markt het record van september 2018 zou doorbreken of dat dit het keerpunt zou zijn en de Bullmarket ten einde zou komen. Even leek het erop dat de markt inderdaad door het record heen zou breken. De vreugde over het nieuwe record duurde maar kort. De markt liep iets terug in mei. In juni kwam een nieuwe poging en resulteerde in een nieuw record. Ook dit nieuwe record bleek lastig vast te houden. Want elke poging gedurende de zomermaanden om de stijgende lijn vast te houden, werd gevolgd door een terugval. In traders termen heet dat een punt van weerstand of resistance. Pas op 28 oktober werd uiteindelijk dat punt van weerstand doorbroken. Buiten een kleine terugval op 2 december, werd er record na record gevestigd.
Winst in het afgelopen decennium
Het jaar 2019 was dus weer een uitstekend jaar om te traden. De index op de Amerikaanse beurs steeg 32%. Laten we dit even in perspectief zetten. Immers zijn we nu in een nieuw decennium, dus een mooi moment om even verder terug te kijken. Wanneer je kijkt vanaf 2 januari 2010 tot en met 31 december 2019, dan is de markt met 189% gestegen. Dat is dus een gemiddelde van bijna 19% per jaar. Het jaar 2019 staat daar dus ver boven en zorgde ervoor dat het afgelopen decennium nog beter werd afgesloten. Wanneer je ook nog gebruik had gemaakt van het Compounding effect en op 2 januari 2010 een gedeelte van je spaargeld had belegd en dit dus had laten staan, was dat spaargeld zelfs met 2065% gegroeid! Klinkt dat ongeloofwaardig? Volg dan de gratis cursussen In 3 Stappen Rijker. Daar wordt haarfijn uitgelegd hoe je aan een dergelijk resultaat kan komen. Wat je daarvoor zou moeten doen.
Meer mogelijkheden?
Even terug naar 2019. De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de grootste index die de Amerikaanse beurs volgt. Die index is weer gebaseerd op een aantal bedrijven die onderdeel zijn van die index.
Laten we nu eens kijken hoe een aantal van die bedrijven het hebben gedaan. Eén van de bekendste bedrijven is natuurlijk Apple. Apple steeg maar liefst met 90%! Dus gewoon op 2 januari 2019 kopen, verder niets doen en de waarde van je investering stijgt met 90%. Apple is niet eens een uitzondering. Lam Research steeg zelfs met 119%. Applied Materials met 91%. Nvidia met 80%. Mastercard 61%, Facebook 59%, Microsoft 58%. En er zijn er meer hoor. Investeren en niet verkopen betekent dat je investering met deze stijgingspercentages groeit.
Swing Traden
Als swing trader koop je en verkoop je wanneer het aandeel een stuk hoger staat. Bij een terugval koop je weer en profiteer je opnieuw van de nieuwe stijging. Wanneer je dat met Apple had gedaan, had je een resultaat kunnen verwachten van ruim 140%. Dus kopen wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de stijging stagneert. Dat geld weer investeren wanneer het aandeel een stuk lager staat. Die aandelen verkoop je dan weer wanneer de prijs opnieuw stagneert. En zo ga je door.